Evaluare initiala
Evaluarea initiala a cunostintelor de limbi straine este reglementata de prevederile DGMRU 25/2018 – Norme privind organizarea si functionarea sistemului si a procesului
de formare continua in domeniul limbilor straine si DGMRU 7/2020 – Metodologia de organizare si desfasurare a evaluarilor la programele de formare continua in domeniul
limbilor straine.
Evaluarea initiala se desfasoara, de regula, o data pe an, in perioada aprilie-mai, în scopul determinarii nivelului de cunostinte lingvistice detinute de personalul care nu poseda certificat de competenta lingvistica valabil. In situatii temeinic justificate, la solicitarea structurilor beneficiare, Directia generala management resurse umane (DGMRU) poate aproba organizarea mai multor sesiuni de evaluare initiala.
Evaluarea initiala se realizeaza printr-un test multinivel, cu doua sectiuni, corespunzatoare deprinderilor “scris” (S) si “vorbit” (V). Testul de evaluare initiala se administreaza in format on-line sau, dupa caz, in format creion-hartie, conform metodologiei aprobate prin dispozitie a sefului DGMRU.
Evaluarea unui candidat se desfasoara intr-o singura zi, la ambele deprinderi, avand o durata maxima de 60 minute pentru fiecare sectiune cu o pauza de 10 minute intre cele doua sectiuni. Inregistrarea fiecarui candidat, accesarea si parcurgerea testelor administrate on-line pe platforma ILIAS (Link accesare Platforma adlunap ILIAS) se face in conformitate cu Anexa 4 din DGMRU 7/2020. In cadrul procesului de planificare si organizare a evaluarii initiale on-line, coordonatorii aloca, la inceputul perioadei de evaluare initiala, maximum 2 saptamani pentru familiarizarea candidatilor si a persoanelor implicate in activitate cu modalitatea desfasurarii evaluarii si semnalarea eventualelor disfunctii.
Rezultatele obtinute la evaluarea initiala se utilizeaza pentru determinarea nevoilor individuale de formare si repartizarea la programul de formare continua (PFC) pe grupe de studiu a personalului evaluat.
Personalul care participa la evaluarea initiala urmeaza sa fie inscris intr-un PFC care incepe in anul urmator. Daca se identifica locuri ramase libere in urma replanificarilor sau retragerilor de la cursurile aprobate, personalul evaluat poate fi inclus intr-un PFC care incepe in acelasi an.